عادت کردهایم و تقریباً برایمان بدیهی شده است که محیط اینترنت را باید به زبان انگلیسی درک کنیم. این امر از سادهترین قسمت اینترنت که انتخاب نام دامنه است آغاز میشود. همهی ما یاد گرفتهایم که باید آدرس وب سایت را در مرورگر با الفبای انگلیسی واردکنیم. اما شاید بتوانیم کم کم این موضوع را به فراموشی بسپاریم. مدتی است که امکان ثبت دامنه به زبانهای مادری و با الفبای محلی به وجود آمده است.
نام دامنههای بینالمللی شده (Internationalised Domain Names) به نام دامنههایی که گفته میشود که به جای الفبای انگلیسی به زبان مادری هر کاربر اینترنت نشان داده میشود.سیستم نام دامنه در اصل برای کار با تعداد کاراکتر محدودی که در زبان انگلیسی استفاده میشوند طراحی شده است و انواع کاراکترهای دیگری را که در زبانهای دیگر نوشته شده اند را نمیشد در نام دامنهها استفاده کرد. استاندارد IDN برای حل این مشکل و گسترش آزادی استفاده از زبانهای مادری در اینترنت توسعه داده شده است. امکان ثبت دامنههای فارسی نیز در سیستم جدید نامگذاری دامنهها به وجود آمده است.
هر رجیستری جداگانه دربارهی زبانهایی که پشتیبانی میکند تصمیم میگیرد. در حال حاضر امکان ثبت دامنههای فارسی با پسوندهای COM. و NET. فراهم است. همچنین دامنههای کاملاً فارسی .ایران نیز توسط IRNIC ثبت میشود. این سیستم هنوز در حال گسترش است و احتمالاً در آیندهی نزدیک تعداد پسوندهای دامنهای که قابل ثبت به زبان فارسی باشند افزایش پیدا خواهد کرد.
برای ایجاد هماهنگی بین فرمت نام دامنههای قدیمی که به فرمت ASCII بودند و نام دامنههای IDN که از مجموعه کاراکترهای یونیکد استفاده میکنند نام دامنهی بینالمللی احتیاج به یک معادل سازگار با استاندارد ASCII دارد. اگر پس از وارد کردن نام دامنهی فارسی خود در بعضی مرورگرها به جای نام فارسی با مجموعهای از کاراکترهای غریبه مواجه شدید نگران نشوید. این کاراکترها معادل اسکی (ASCII) نام دامنهی شماست که مرورگر استفاده میکند و به آن Punycode گفته میشود. به علت جدید بودن سیستمهای ثبت دامنه IDN ممکن است برای ثبت دامنه فارسی لازم باشد از معادل Punycode آن استفاده کنید. برای به دست آوردن Punycode دامنهی مورد نظرتان می توانید به وب سایت شرکت VeriSign که مرجع اصلی ثبت دامنه های .COM است مراجعه کنید.